DN: Tilliten stuper i oljen

Oljeprisfall og omstillingspress går hardt utover arbeidsmiljøet i oljebransjen, skriver Dagens Næringsliv med referanse til European Employee Index. Arbeidsgleden og tilliten til ledelsen stuper.

I bygg og anleggssektoren har de vært vant til at oljenæringen har støvsugd ingeniørmarkedet. Nå er det i ferd med å snu, ifølge avisen.

Skanska har hatt tre identiske jobbannonser med tre års mellomrom. Endringene er påfallende. Søkertallet til en av direktørstillingene har økt med 2150 prosent. Til en annen direktørstilling økte søkningen med 1300 prosent i løpet av to år.

Les også:

– Vi merker dramatiske endringer i antall søknader fra ansatte i olje- og gass. Vårt inntrykk er at bygg- og anleggsbransjen er blitt betydelig mer attraktiv blant arbeidssøkere den siste tiden. Søkermassen på alle nivåer fra toppledelsen og helt ned til skolene påvirkes veldig fort, sier rekrutteringssjef Christian Scheen i Skanska til avisen.

– Sivilingeniører og teknologer er glade i faget sitt og liker utfordringer så lenge jobben er sikker. Når usikkerheten brer seg, forsvinner noe av arbeidsgleden, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

HR Norges Tone Rose Todalshaug, som er prosjektleder for European Employee Index, minner om at en av de viktigste forutsetningen for endring er tillit.

– Endringsbehovet i olje- og gassektoren er enormt, og en av de viktigste forutsetningene for endring er tillit, sier hun til Dagens Næringsliv.

Hun påpeker at situasjonen stiller store krav til lederne.

– Det handler om å få med seg en kritisk masse av medarbeidere. Hvis ikke tilstrekkelig mange medarbeidere opplever lojalitet og eierskap, blir endring vanskelig. Når endringstakten er høy, stilles det store krav til kommunikasjonsformen.

– En ting er å styre en bedrift der det meste er status quo, noe ganske annet er det å lede endringsprosesser med kontinuerlig behov for feedback. Da holder det ikke med årlige medarbeidersamtaler.

Todalshaug mener tilstedeværende ledelse demper utrygghet: – Dette er mulig hvis det bygges tillit og lojalitet, noe som krever at lederen står skulder mot skulder med de ansatte.

Les også:

Del dette: