Dagens Næringsliv: Ikke en kvalitet i seg selv å være kvinne

Når de kvinnelige kandidatene mangler bransjeerfaring er det en feil. Når mennene mangler det, er konklusjonene at «det kan man lære seg», sier professor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH).

I et stort oppslag lørdag 30. mai tar Dagens Næringsliv opp mangelen på kvinnelige toppledere. Oppslaget tar utgangspunkt i et debattinnlegg Karin Thorburn publiserer i avisen samme dag (betalingsmur).

Sammen med NHH-kollega Astrid Kunze har hun vært redaktør for utredningen om yrke, karriere og lønn, som er en del av arbeidet Delegasjon for likestilling i arbeidslivet skal legge frem for den svenske regjeringen torsdag 4. juni.

I debattinnlegget oppsummerer Thorburn forskergruppens studier, og konkluderer med at fordommer styrer rekrutteringen av toppsjefer.

Even Bolstad, daglig leder i HR Norge, er «overbevist om at Thorburn har et poeng», men sier en annen ting kan være like viktig: at selskapene ikke gir kvinnene de jobbmulighetene og erfaringen som kreves for å nå helt til topps.

– Jeg følger med spenning med på hvem som havner i «pipelinen» bak sånne som Sigve Brekke i Telenor, sier Bolstad.

– Ledelsen må ha et langsiktig perspektiv på hvem som kommer i posisjoner som er viktige stoppunkter i selskapet på veien opp. Har man tenkt til å gå hele veien må man få muligheten til å skaffe seg bred erfaring, sier han til Dagens Næringsliv i oppslaget.