Dagbladet: Blir syke av jobbkrangler

Folk som havner i konflikt med andre blir sterkt preget av det, skriver Dagbladet med henvisning til en undersøkelse YouGov har gjort for Dale Carnegie Training Norge.

I følge undersøkelsen rapporterer 14 prosent at de har vært sykmeldt som følge av uløste konflikter på jobben. 9 prosent har hatt korttidsfravær i perioder, mens 5 prosent har vært langtidssykmeldt som følge av uløste konflikter på jobben.

«De kan oppleve at det stilles spørsmål ved deres integritet eller at de blir fratatt arbeidsoppgaver. I noen tilfeller blir vedkommende en slags persona non grata, en person som andre unngår», sier Stig Berge Matthiesen, professor ved Handelshøyskolen BI, til avisen.

«De som er i konflikt er i en sosial stressituasjon. Dette kan være veldig selvforsterkende. Hvis man er stresset i utgangspunktet, kan en konflikt føre til at man tipper over. Det kan for eksempel være det som skal til for at en person blir utbrent», sier han videre.

Dagbladet har også snakket med daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

«Tall som springer ut av selvrapportering må alltid leses med minst én klype salt», sier han. «Men når så mange rapporterer at de har vært sykmeldt på grunn av konflikter, gir det selvsagt grunnlag for bekymring. De personlige, virksomhetsmessige og samfunnsmessige kostnadene er store.»