Aftenposten: Dropp julebordet, sats på helse

​– Ledelsen bruker penger på julebord og kick-off, men tenker i svært liten grad på de ansattes helse, sier toppsjef i Sats Elixia, den tidligere sandvolleyballstjernen Bjørn Maaseide til Aftenposten.
Sats Elixia hadde et stort frokostmøte tirsdag 29. november. Møtet var et ledd i en kampanje rettet mot å stimulere til bedre fradragsordninger for bedrifter som investerer i ansattes helse, spesielt knyttet til fysisk aktivitet.

Treningskjeden hadde fått helseminister Bent Høie på banen. I sitt innlegg beskrev han sin og sitt departements rolle som et forsikringsselskap.

- Vi reparerer skadene som oppstår av det som gjøres eller ikke gjøres i andre samfunnssektorer, sa han.

- Arbeidsmiljø og skatt hører til i andre departementer. Derfor må jeg våre en pådriver i regjeringen. Vi må drive folkehelsepolitikk i alle sektorer, ellers blir premien for høy.

Bjørn Maaseide sammenlignet norsk praksis med de andre nordiske land, og viste blant annet til Sverige som har svært gode incentivordninger for fysisk aktivitet knyttet til arbeid.

Også de andre nordiske land ligger foran oss. Faktum er at Norge - en nasjon født med ski på beina - i langt større grad enn våre naboer legger bort både ski, joggesko og trenings-tights få år etter fødselen. Hele 7 av 10 nordmenn oppfyller ikke helsemyndighetenes mål for fysisk aktivitet, som er 30 minutter hver dag i minimum 10 minutter lange bolker.

Enda færre lever opp til de nyeste tilleggene i målene, som inkluderer styrketrening. Myndighetene mener at vi skal trene med vekter minst to ganger pr uke.

I debatten som fulgte påpekte HR Norges daglige leder Even Bolstad at Norge har et skattesystem tilpasset en tid hvor mor var hjemme og vi alle jobbet fra åtte til fire. I den grad det er mulig å få fratrekk for trening, krever skattesystemet at det er fellesaktiviteter som gjennomføres, og det ekskluderer de fleste norske virksomheter - 8 av 10 virksomheter har fire eller færre ansatte.

- Det er på tide å oppdatere skattesystemet på dette området fra 1974 til 2016, fra en tid hvor mor var hjemme og felles linjegymnastikk var normen for fysisk aktivitet på arbeidsplassen, sa han.

- Samfunnet og arbeidsplassen er blitt mer fleksibelt.

- Jeg har ingen mentale sperrer mot skattelette, svarte Bent Høie. - Men det må dokumenteres at det har effekt på folkehelsen.

Artikkelen i Aftenposten minner om at i Norge er julebord skattefritt for den ansatte, men ikke tilbud om trening på et treningssenter.

- Julebord er et bomskudd, kommenterte Bent Høie Maaseides uttalelser på frokostmøtet.

- Du får ikke skattefradrag hvis du sender de ansatte på julebord en og en. Hvis du har et fellesopplegg for trening får du i dag fradrag for utgiftene.

20161129 P4 Må bli flinkere til å få ansatte i aktivitet P4 no cropped

Også P4 viet denne saken oppmerksomhet. Klikk på bildet for å gå til saken.