Hvordan skape kunnskap?

Alle de fem kunnskapshjelperne har en sterk påvirkning i utvikling av forsterket, tverrfaglig kunnskap og bidrar til å øke kunnskapsspredningen og redusere barrierer mot fri kommunikasjonsflyt.
Den hjelperen som er mest knyttet til omsorg og relasjoner – «få i gang samtaler» påvirker alle de fem stegene i kunnskapsutviklingen. Kunnskapsutvikling forutsetter en god atmosfære, gode relasjoner mellom mennesker, og som bidrar til å bryte ned barrierer som ofte er organisasjonsskapte. Gode samtaler fremmer kreativitet og stimulerer til utveksling av taus kunnskap samt utvikling av begreper.
«Formulering av kunnskapsvisjon» legitimerer kunnskapsutviklingen i virksomheten og gjøre det lettere å uttrykke de begrepene som skapes.
«Mobilisere aktivister» setter fokus på de menneskene som iverksetter og koordinerer de prosesser som leder til kunnskapsutvikling. Gjennom bruk av kunnskapsaktivister får man bredere deltakelse i spørsmål som handler om å rettferdiggjøre kunnskap og utvikling av prototyper.
«Den riktige konteksten» er knyttet til organisasjonsstruktur. En kunnskapshjelpende kontekst må baseres på omsorg i organisasjonen. Denne rette konteksten påvirker alle de fem stegene i kunnskapsutviklingen.
Den siste «spre den lokale kunnskap» vektlegger spredning av kunnskap over mange nivåer i organisasjonen. Denne hjelperen har størst betydning når kunnskapsarbeid og utnyttelse av kunnskap skilles i tid og rom og sentral når organisasjonskunnskap skal skapes
Prosessen som presenterer av von Krogh, Ichijo og Nonaka er annerledes enn hva mange ledere vant med. De er ofte vant med rasjonelle beslutningsprosesser og autoritetsstrukturer og en slik tilnærming som presenteres kan oppfattes som forvirrende og kanskje truende.
Hvorfor brukes så perspektivet «kunnskap skal skapes»?
Prosessen er i stor grad avhengig av menneskelige relasjoner og kommunikasjon. Den har en positiv innvirkning på kvalitet av nye kunnskap og hastighet i utviklingen og sist men ikke minst virker den også inn på jobbtilfredshet, kundetilfredshet mm. Resultatene av en slik prosess kan være vanskeligere å måle enn tradisjonelle forretningsmål, men forbedringer som følge av prosessen kan gi betydelige konkurransemessige fortrinn.
Kilde: von Krogh, Ichijo, Nonaka (2000), Slik skapes kunnskap: Hvordan frigjøre taus kunnskap og inspirere til nytenkning i organisasjoner.