​Hva Hildes pub kan lære deg om ledelse

Hilde Helland bygde en pub på Manglerud i Oslo. Det gjorde henne til Youtube-stjerne og sosiale medier-fenomen. For klientellet hun lagde puben for er enda mer forvirret og glemsk enn pub-gjester vanligvis er.

Hilde er daglig leder for Manglerudhjemmet, et sykehjem for personer med demens. Da hun og kollegene fikk den uvanlige idéen å lage en pub til pasientene, ga det snart resultater mange HR-folk bare kan se misunnelig etter. Sykefraværet gikk ned fra 12-13 prosent til under tre. «Kundene» - det vil si pasientenes pårørende – scorer sykehjemmet skyhøyt. Og litt mindre relevant for de fleste HR-direktører: medisinbruken har sunket med 40 prosent.

Så var det den uventede bonusen: Et ekstremt godt «employer brand». Manglerudhjemmet er antagelig i dag den mest kjente institusjonen av sitt slag i Skandinavia. I et arbeidsmarked med mangel på sykepleiere er nok det en fordel.

Årsaken er et såkalt Pecha Kucha-foredrag hun holdt i juli i fjor. Det ble filmet av Aftenposten, men vakte lite oppmerksomhet før en journalist delte det på sosiale medier.

Da eksploderte det.

Så langt er det mer enn syv millioner som har sett Hilde fortelle om puben på Manglerudhjemmet.

Her kan du også se henne (artikkelen fortsetter under videoen):


Hilde Helland, daglig leder ved Manglerud-senteret, forteller i i denne videoen på Aftenposten.no om hvordan hun gjorde en trist og kjedelig institusjon til et levende sted.


– Det var bare helt utrolig, sier Hilde Helland i et intervju vi gjorde med henne. – Jeg visste ikke at den ble delt, men plutselig oppdaget jeg på telefonen min at jeg var tagget overalt. Dagen etter var det mer enn en million visninger. Jeg skulle egentlig på ledersamling, men telefonen ringte konstant, det var Dagsrevyen, God morgen Norge, 2-3 livesendinger.

– Senere har vi hatt besøk fra folk fra Sverige, Japan og Tsjekkia og mange kommuner i Norge. BI har lagd film om helseledelse, FINN.no har opprettet et fond hvor det kan søkes om midler til tilsvarende tiltak, vi har vært på forsiden i dameblader og aviser i hele Norden. Det var til og med en guttunge med Youtube-kanal med mer enn en million følgere som ville komme hit og lage et innslag.

Du skal fortelle din historie på HR Norges konferanse HR og ledelse i helsesektoren senere denne våren. Hva er den viktigste lærdommen fra et HR- og ledelsesperspektiv?

– Hvor viktig det er å tørre å tenke annerledes, og ta noen sjanser selv om man ikke alltid vet hva resultatet blir. Dette prosjektet handler om mer enn å smelle opp en pub, det handler om å se hvert enkelt menneske og hva som er viktig for ham eller henne.

– Det handler om å få ansatte med på endring, til det beste for de vi jobber for. Det handler også om ledelse: hvordan vi fikk med oss folk, og at det selvfølgelig også hos oss også var ansatte som ikke var interessert i store endringer. Det skal være morsomt og meningsfullt å gå på jobb, og da må de ansatte få handlingsrom til å gjøre en god jobb.

Om Hilde Helland

Hilde Helland er 39 år og jobbet ti år i Kirkens Bymisjon før hun begynte i det Unicare-eide sykehjemmet på Manglerud. Sykehjemmet skal etter planen tilbake på kommunens hender i løpet av et par år.