Hva Heidi Minde lærte om hersketeknikker av «Frank Underwood»

Utsettes du for hersketeknikker på jobb? Eller er du selv en som hers(k)er med andre? Etter 26 år i Forsvaret vet Heidi Minde litt om hvordan du håndterer det. Og det er kanskje ikke så opplagt som du tror.

I et intervju med Innomag.no beskrev tidligere direktør i Innovasjon Norge Gerd Ovesen hvordan hun ble utsatt for hersketeknikker gjennom en lang karriere. Hun forteller om episoder hvor hun har sagt «noe man mener er fornuftig», men blitt møtt med taushet. Fem minutter senere sier en mannlig kollega det samme, og blir rost og klappet på skulderen.

Ingen unnskyldning

Dette er en av mange hersketeknikker,og det er ofte ikke ment slik fra den eller de som utøver dem, i følge Heidi Minde.

— Men ubetenksomhet er heller ingen unnskyldning for å fortsettemed en adferd som gjør at andre føler seg mindre verdt.

Heidi vet litt om hersketeknikker.

Hun var i Forsvaret fra hun begynte på Forsvarets videregående skole som 16-åring til hun dimitterte for fire år siden. Det ble en 26 år lang militærkarriere som ble avsluttet med å undervise på Forsvarets lederskole.

— Som ung gikk jeg på alle slags hersketeknikker, forteller hun. — Det kan være en kollega som innsmigrende sier at «du er jo så flink til å skrive, kan ikke du skrive referatet». Så sitter du der og skriver mens kvelden siger på, først stolt og glad, men etter hvert med en voksende følelse av å ha blitt manipulert.

«Så sitter du der og skriver mens kvelden siger på, først stolt og glad, men etter hvert med en voksende følelse av å ha blitt manipulert.»

— Jeg lærte å håndtere det, men ikke på en sunn måte. Jeg lot være å ta det innover meg, og ble bråkjekk i stedet. Jeg mistet kontakten med følelsesregisteret mitt.

Heidi la bort uniformen og gikk tilbake til det sivile liv.

I dag driver hun egen terapipraksis, og er også partner i Keiron AS. Hun underviser fremdeles, men nå i BIs «Master of Executive Programmes».

Hun er også en mye brukt støttespiller ved organisasjonsendringer i både privat og offentlig sektor, og driver lederutvikling, design- og gjennomføring av medarbeiderutviklingsprogrammer, teamutvikling og konflikthåndtering.

Heidis metode

Et gjennomgående tema er nettopp hersketeknikker.

— Jeg møter mange ledere som sliter med å håndtere det de ser som hersketeknikker. Det skaper forvirring, sinne, de blir slitne, de kan bli sykmeldte.

Heidis metode er å hjelpe dem åakseptere sin egen følelse av å bli satt ut, og deretter gå gjennom situasjoner hvor man opplevde å bli «hersetmed».

Inspirasjonskilden

Heidis største inspirasjonskilde når det gjelder hersketeknikker er Frank Underwood (Kevin Spacey) i «House of Cards».

For uinnvidde handler «House of Cards» om hvordan kongressmannen Frank Underwood i tett samspill med sin kone Claire manipulerer, plotter, svindler og til og med myrder seg frem, for til slutt å ende som president i USA.

Heidi bruker episoder fra serien når hun vil synliggjøre hvordan en kan bli hersket med og eksemplifisere de verste eksempler på hersketeknikk.

Men heldigvis er det ikke mange som er like ekstreme som Underwood, og det er lite sannsynlig at kollegaen som overhørte ditt innlegg i møtet er like beregnende og kynisk som ham.

— De færreste du møter er psykopater, sier Heidi.

— Når jeg jobber med andre på dette temaet, handler det om å ufarliggjøre det og ta det på alvor samtidig. Det handler om hvordan du tar det, uten å ta på deg skylden.Det handler ofte om å gjenkjenne hva som skjer med deg – imøte med den andre. Det handler om å ha noen å snakke om hva som skjer. Og –det handler om å finne andre måter å håndtere situasjoner – gjerne med støtte fra andre.

Om Heidi Minde

Heidi Minde er senior business partner i Keiron AS ved siden av hennes privatpraksis som gestaltpsykoterapeut. Hun har lang og bred erfaring som støttespiller for ledere ved organisasjonsendringer både i privat og offentlig virksomhet, ledergruppeutvikling, design og gjennomføring av leder- og medarbeiderutviklingsprogrammer, teamutvikling og konflikthåndtering. Hun har undervist ved flere av Handelshøyskolen BI Master of Executive Program siden 2006. Minde er medlem av Norsk Gestaltterapeutforenings faglige-etiske råd og er styremedlem i International Management Consultants Norway.

Illustrasjonsfoto (øverst): Netflix og Heidi Minde