NRK Ekko: Overvåkning på arbeidsplassen

Når ansatte blir utsatt for unødig overvåkning på arbeidsplassen, handler det oftere om manglende kompetanse enn vond vilje, var Even Bolstads budskap i et innslag i NRKs Ekko-sending nylig.

Overvåkning på arbeidsplassen var tema da daglig leder Even Bolstad i HR Norge ble hentet inn til NRKs Ekko-sending den 28. august. Sammen med Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon diskuterte Bolstad ønskede og uønskede konsekvenser av stadig mer tilgjengelig overvåkningsteknologi, spesielt på arbeidsplassene våre.

- Vi får et par tusen henvendelser om dette hvert år, sa Bjørn Erik Thon. - De kommer både fra arbeidsgivere og arbeidstakere, men mest fra arbeidstakerne, og det som skaper de sterkeste reaksjonene er fjernovervåkning.

Han nevnte som eksempel når sjefen drar på hytta eller til Gran Canari og likevel sitter og følger med på hva arbeidstakerne gjør på jobben.

- Da blir den sosiale kontrollen som følger av at han er fysisk tilstede i det samme lokalet borte, sa Thon.

Mest overvåket, i følge Datatilsynets direktør, er folk i transportbransjen. Langtransportsjåfører, bussjåfører og andre innen transport lever ofte med såkalte "flåtestyringssystemer" som ikke alltid bare forteller hvor de til enhver tid befinner seg, men også når de blinker og svinger og bremser, for ikke å si når de tar pauser.

Han nevner også helsevesenet, hvor det også er grundig logging av tid brukt på hver pasient.

Også for oss som sitter på en datamaskin hele dagen er overvåkningsmulighetene store. Dørlåser som åpnes med nøkkelkort, adgangskontroll, hva du kjøper i kantina, samt hvor mye og hva slags dokumenter du har sendt til kopimaskinen, alt dette blir ofte registrert.

Even Bolstad påpeker den hårfine balansen det er mellom frihet og personvern.

- Grunnleggende sett ønsker vi å jobbe mest mulig fleksibelt, hvor vi vil og når vi vil, sa han og viste til at dette også medvirker til at fokus skifter fra hvor mye tid vi bruker på jobben, til hva vi faktisk leverer mens vi jobber.

- Kompetansen på dette området har mye med størrelsen på bedriften å gjøre, sa Bolstad. - Det handler sjelden om vond vilje, men det i en hektisk hverdag kan det gå litt for fort i svingene noen ganger. Man gjør noen koblinger, og så er man snart langt utover det akseptable.

Han er nøye med å presisere prinsippene om at overvåkning og innsamling av persondata skal være saklig begrunnet. Informasjon samlet inn for et formål skal ikke brukes til et annet formål, slik Høyesterett dømte i en sak hvor oppsigelse av en søppeltømmer som trickset med timelistene ble kjent ugyldig fordi informasjonen var ment brukt annerledes.

Han understreket også at det ikke er på arbeidsplassen vi etterlater hos flest spor.

- Vi er på Google, Facebook og LinkedIn, vi drar kredittkortet, og bare en liten del av disse sporene legger vi igjen på arbeidsplassen, minnet han om.

Du kan høre hele opptaket her.


Fotokreditering for illustrasjonsfoto: Alex Lines (Flickr Creative Commons)