DN.no: Her koster det mest å si opp ansatte

Skal du si opp noen uten saklig grunn (noe du selvsagt ikke skal), så ikke gjør det i Sverige. Det koster deg i snitt en million kroner. Har du saklig grunn er Italia det mest kostbare landet.

DN.no skriver om konsulentselskapet Deloitte som i en fersk rapport har sammenlignet kostnadene ved oppsigelse i 31 europeiske land.

Rapporten tar utgangspunkt i oppsigelser fra arbeidsgiver og viser at alder og ansiennitet er det som påvirker kostnadsbildet i de fleste land.

De dyreste landene å si opp ansatte i er Italia, Belgia, Irland, Luxemburg og Frankrike, i den rekkefølgen.

Norge havner midt på treet. Her koster det i snitt 450.000 kroner å si opp en 49-åring med 11 års ansiennitet og årslønn på en million.

Usaklig oppsigelse koster dobbelt så mye, men fremdeles mindre enn i Sverige.

Henrik Øhrn i HR Norge forteller til DN.no at norske arbeidsgivere undervurderer kostnadene ved oppsigelser «enormt» og glemmer effektivitetstapet.

- En leder kan kanskje oppleve at det i visse tilfeller er lønnsomt for bedriften at en person slutter. Men den som velger å slutte eller blir sagt opp, vil sannsynligvis jobbe med en lavere kvalitet de siste månedene. Vedkommende får full lønn i oppsigelsesperioden, men jobber kanskje bare tilsvarende 80 prosent av full innsats, sier Øhrn.

Skal bedriften i tillegg ansette en ny person, vil ytterligere aktivitetstap være realiteten.

- En nyansatt presterer ikke hundre prosent fra dag én, det går kanskje 8-9 måneder hvor det vil være et effektivitetstap. Arbeidsgiver betaler full lønn, men får 70-80 prosent effekt, forklarer Øhrn.

For bedrifter som opplever å ha gjort en feilansettelse, kan det ifølge HR-forskeren ofte være mer økonomisk for bedriften å ta tak i problemet for å løse det med opplæring eller oppfølgning, fremfor å si opp vedkommende og ansette en ny.

- Det å ha lekkasjer i form av at folk slutter og man ansette nye, vil være et stort effektivitetstap i kroner og øre. Da er det veldig mye mer lønnsomt å gjøre noe med problemet.

Les hele artikkelen på DN.no.