Hva 30 år i telekom har lært Berit Svendsen om ledelse

Berit Svendsen ville gjøre Norge til verdens beste mobilland. Tatt i betraktning at hun startet sin karriere innenfor telekommunikasjon mens 100.000 stod i telefonkø, var det definitivt et «hårete»-mål. I dag, som leder for Vipps utland, er ambisiøse mål internalisert i hennes lederskap.

— Det jeg har lært om ledelse etter mer enn 30 år gjennom pionértiden i Telenor er at du som leder må sette store, ambisiøse mål med ny teknologi for organisasjonen og gjøre alt som skal til for å motivere de ansatte til å strekke seg mot de samme målene. For en leder er det viktigste å huske at uansett hva som skjer må de stå i de målene.

På slutten av 80-tallet avviklet Televerket endelig telefonkøene, men var fremdeles en bitteliten aktør i et bittelite land.

Noen tiår senere har Telenor langt over 100 millioner kunder over hele verden.

Stolthet

Når Berit Svendsen ser tilbake og reflekterer omkring lederskap, er det ikke det massive mediefokuset på hennes avgang som toppleder for Telenors skandinaviske satsing som har gjort størst inntrykk.

Hun nevner det ikke engang.

Det som skinner gjennom er stoltheten over å ha fått anledning til å være med å bygge en internasjonal telekom-aktør opp fra praktisk talt ingenting.

Walt Disney skal ha sagt «if you can dream it, you can do it».

Berit var en av de som kunne drømme det. Og nå drømmer hun videre.

— Vipps i dag har mange likhetstrekk med Telenor sine tidlige år. Vi, som Telenor, har solide eiere. Samtidig er vi i et marked som er sett ut som et prioritert marked for globale gigantaktører som Apple og Alibaba.

En plass i verdikjeden

— De to har ulike innfallsvinkler. Apple Pay digitaliserer eksisterende verdikjeder for betalingsformidling. Kinesiske Ali Pay har utspring i et marked som gikk rett fra kontanter til digitale penger.

— Vi har en plass i den verdikjeden, og Ali Pay er en av våre partnere. Det kommer til å bli flere. Vår styrke ligger i det unike samarbeidet som har sikret universelle betalingsløsninger i Norge på tvers av konkurrerende banker.

Hennes hårete mål for Vipps i inneværende år er to utenlandskontrakter.

— Hvordan ligger det an?

— Det er et hårete mål og vi jobber hardt, så det er mulig, svarer hun.

Toppledelse og toppidrett

Det er mange likheter mellom toppledelse og toppidrett, ifølge Berit.

— Det handler om å fokusere hver dag, det handler om å prioritere og si nei til det som ikke leder deg mot målet.

Alt dette skal hun snakke mer om på Lederutviklingskonferansen 2019.

Og kanskje hun også slenger inn noen provoserende tanker om faget lederutvikling.

— Jeg har vært gjennom mange prosesser i min karrière, og ser ikke alltid verdien av de ulike lederprosessene. Når jeg ansetter folk prater jeg med kandidatene, jeg møter dem, HR møter dem, vi prøver å finne ut tre ting: Er dette en nysgjerrig person? Er det en person som kan lære seg nye ting? Er det en person som lett omgås andre og er teamfokusert?

— Er svaret ja på disse spørsmålene og kandidaten har den formelle utdanningen som kreves for stillingen har du en mulig leder foran deg.

Mer komplisert er det altså ikke.

Når du tråkker i salaten

— Men de bør kanskje ha noen hårete mål?

— Ja. I disse tider når det skjer så mye rundt teknologiutvikling som vil få konsekvenser både for samfunnet og de enkelte bedriftene er det farligere å stå stille enn å bevege seg mot målet, sier hun. — Unntatt når du tråkker i salaten. Da skal du stå helt stille og rope om hjelp.

Hva jeg har lært om ledelse

I 2018 ble Berit Svendsen kåret til den mektigste kvinnen i norsk næringsliv av Kapital. På Lederutviklingskonferansen forteller om det hun har lært i sin karrière som toppleder.

Berit startet som forsker i Televerkets forskningsinstitutt på 80-tallet og jobbet inntil i fjor i Telenor. Hun hadde en rekke roller i konsernet, og fra mars 2017 til september 2018 hadde hun ansvaret for all Telenors virksomhet i Skandinavia.

Berit er engasjert i flere områder av norsk næringsliv gjennom rollen som styremedlem i DNB. Hun er av hjertet en tech-entusiast og nysgjerrig på innovasjon og utvikling.

I 2016 ble Berit kåret til en av Europas femti mest inspirerende kvinner i teknologiverden av Inspiring Fifty, og i 2017 og 2018 ble hun kåret til den mektigste kvinnen i norsk næringsliv av Kapital. Berit startet som leder for internasjonal satsning i Vipps i november i fjor.

På Lederutviklingskonferansen i juni kan du høre Berit Svendsen med foredraget "Hva jeg har lært om ledelse".
Les mer om konferansen og se program og påmelding her.

Artikkelen er skrevet av Paal Leveraas, coach, skribent og foredragsholder og utgiver av bloggen og ukebrevet Tirsdag morgen.