Bergensavisen: Kolleger og kjærester

En studie gjort av engelske Society for Human Resource Management (SHRM) i 2006, viser at så mange som 40 prosent av arbeidstakerne har eller har hatt en romanse på jobb, skriver Bergensavisen lørdag.

Det kan virke som Ikeas varehus i Bergen er et spesielt fruktbart sted for å møte sin livsledsager. Varehussjef Odd Rune Bjørge forteller at mange har funnet hverandre på varehuset i Åsane, som i dag har over 400 ansatte:

– Jeg tar ikke i engang hvis jeg sier at det i hvert fall er over tyve par her på huset, sier han til Bergensavisen.

– Mange arbeidsplasser med unge voksne har forelskelser som krydder i hverdagen, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, som mener det er en del av pakken ved det å være i en viss alder.

Han forteller at jobbromanser definitivt kan være noe som gir enda mer glede og energi, både for det forelskede paret, men også for dem som ser at kolleger er lykkelige og sprer «stråleglans»

– Det kan likevel være trøblete. Både for paret, de som jobber rundt og for virksomheten som skal holde en ryddighet i det hele, sier Bolstad.

Stemplet «IKKE anbefalt»
Det er ikke uvanlig at det oppstår en tiltrekning til en sjef.

– En dårlig impulskontroll kan koste deg jobben. Derfor handler det om å holde hodet kaldt, selv om hjertet er varmt, sier Even Bolstad i HR Norge, som er en uavhengig medlemsorganisasjon som jobber med personal, organisasjon, ledelses- og kompetanseutvikling.

Grunnen til at det ofte kan bli problematisk handler først om makt og maktmisbruk. Bolstad mener at en som er i en maktposisjon kan fordele goder og byrder mellom dem som rapporterer til han eller henne.

- Uansett hvor «rettferdig» man forsøker å gjøre det, og hvor profesjonell man vil være, kommer det alltid til å stilles spørsmål.

Daglig leder i HR Norge forteller at det skjer noe med de kollegiale relasjonene i hele gruppen når en leder og en underordnet går over streken, og at det er problematisk for den underordnede så vel som dem man har som sideordnede.

- Vi setter et stort, fett stempel med «IKKE anbefalt» på det å inngå et forhold med sjefen sin eller underordnet. For en eller annen form for gruff kommer før eller siden for de fleste, sier Bolstad til Bergensavisen.