En gründersjel i en HR-kropp

— Jeg liker å bygge, sier Marianne Synnes Kaasa. HR-direktøren i Eramet Norway har tidligere vært med å starte opp fem nye virksomheter.

HR og gründerskap er ikke nødvendigvis ord som kommer i par. Mariannes karriere er et unntak. Hun var med å dra i gang (og bygge ned) Aker Borgestads India-satsing, hun var med på etableringen av Helse Sør RHF, hun var med i Gassnova, og til og med da hun jobbet med kommunikasjon i Skien kommune handlet det om å etablere en funksjon som ikke hadde eksistert i kommunen tidligere.

I tillegg drev hun en periode sitt eget konsulentselskap.

— Jeg liker å bygge, gjentar hun. — Jeg liker endring, at det er turbulent og krevende. Det må ikke nødvendigvis være å bygge noe helt fra bånn, men det at ting utvikler seg, det å se muligheter, være nysgjerrig, og alltid vite at vi kan bli enda bedre.

Så en fellesnevner i hennes karriere er oppstartprosjekter med blanke ark.

— Hvis jeg skal oppsummere karrieren så langt er det nok at jeg har vært med på å bygge opp seks organisasjoner og funksjoner fra bunnen av, og bygd ned og avsluttet to. Så det har vært mange opp- og nedturer, og ekstremt lærerikt. Når du starter med blanke ark, er det viktig å få bygget et fundament som duger, og så får man bruke årene etter til å forbedre og jobbe mot det ideelle. Jeg tror jeg må ha vært «borti det meste» innen begge fagområder.

Nå er det annerledes. Eramet kan knapt kalles en oppstart. De tre smelteverkene som utgjør Eramet i Norge, har eksistert i over 100 år hver i Sauda og Porsgrunn, og 40 år i Kvinesdal.

— Her blir det mer fornye og forbedre på det som allerede er, sier Marianne.

Når det blir for turbulent, holder hun bakkekontakt gjennom yoga. Hun har vært en ivrig yoga-utøver i nesten 30 år, og praktiserer som yogalærer på fritiden.

— Det er god jording, og hjelper meg til å holde beina på jorda. I en hektisk hverdag er det ingen ulempe.

— Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

— Det kan vel oppsummeres med at det sjelden blir som planlagt. Jeg arbeider både på strategisk nivå, siden jeg er HR-direktør for Eramet Norge og har det HR-faglige ansvaret for tre smelteverk, og på operativt nivå hvor jeg håndterer noe av det operative HR-arbeidet ved verket i Porsgrunn. Og arbeider man med folk, så er det stadig noe som skjer og som må håndteres raskt.

— Jeg prioriterer å snakke med folk, så om det er noen som tar kontakt prøver jeg så langt det lar seg gjøre å sette av tiden til. Det blir mye møtevirksomhet, både for å følge opp prosjekter, egen avdeling og personalrettet arbeid..

— Hvordan og hvorfor ble du i første omgang tiltrukket til HR?

— Jeg liker å jobbe med mennesker, er nysgjerrig på hva som driver folk, og synes det er spennende å se spennet i personligheter og atferd. Jeg tok en universitetsgrad i organisasjonsteori og personalledelse, så jeg var tidlig klar over at dette var veien å gå for meg.

Det har vært en spennende reise som har vekslet mellom HR og kommunikasjon.

— Jeg har i tillegg til å jobbe med HR også jobbet med kommunikasjon, og «gått gradene» innenfor begge fagretningene. HR og kommunikasjon er utfyllende på mange områder – det er jo menneskerelatert. Samtidig har det vært moro å lære «håndverket» innen hvert fag. Innen HR blir jo det de lovpålagte oppgavene og personaladministrasjon, og innen kommunikasjon er det målgruppeorientering, skriving/foto og media for eksempel.

— Hva er det beste ved jobben din?

— Kontakten med svært ulike mennesker. At jeg får jobbe utviklingsorientert, og er i en posisjon hvor jeg kan utfordre både enkeltmennesker og organisasjonen, og sammen med andre bygge noe som, som oftest, er nytt og bedre. Jeg føler meg privilegert som opplever at jeg har det så morsomt og interessant på jobb, og jeg er også i et miljø hvor det er høyt under taket, og vi ler mye!

— Hva liker du minst?

— Hmmm…Jeg har lissom ikke noen «hate ting»… Enkelte personalsaker kan være krevende og berøre meg, men er allikevel interessante faglig sett. Så nei, jeg vet ikke

— Hvorfor er HR viktig?

— Hvis en bedrift ikke er gode på forvaltningen av menneskene som skal utføre jobben, så lever den ikke lenge - noe også forskning bekrefter. En aktiv HR-funksjon kan være med på å løfte frem de perspektivene som er viktige for nettopp det. Vi må gjøre det som trengs for at folk skal kunne fungere optimalt, det er den beste måten å oppnå bedriftens mål på.

— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

— Faglig sett må du ha en bakgrunn som gjør at du kan bidra i bedriftens diskusjoner, og som gjør at du kan fungere både strategisk og operativt. Du må vite hva som fremmer godt arbeidsmiljø, hva som skjer i dynamikken i grupper og mellom leder og medarbeider, du må ha kunnskap om systemer for strategiutvikling, kompetanseutvikling og teamutvikling.

— Du må også ha kunnskap om «håndverket» - arbeidsmiljøloven og kravene til en bedrift i forhold til å følge opp medarbeidere på sykefravær, lovpålagt opplæring, ansettelsesforhold og mye mer.

— Som menneske må du være innstilt på å være raus – det er mange som ikke er som deg selv. Og godt humør hjelper deg gjennom både opp- og nedturer.

Marianne Synnes Kaasa foto Linked In

Marianne Synnes Kaasa (Bilde fra LinkedIn)

HR-profilen Marianne Synnes Kaasa

Arbeidserfaring

  • 2014 -> HR-direktør, Eramet Norway AS
  • 2010 - 2014 Kommunikasjonsleder, Skien kommune
  • 2006 — 2010 Visepresident HR, Aker Borgestad Operations
  • 2005 — 2006 Kommunikasjon og media, Gassnova
  • 2002 — 2005 Kommunikasjon og media, Helse Sør RHF
  • 2001 — 2001 HR og organisasjonsutvikler, Iona Consultancy
  • 1998 — 2001 HR og organisasjonsutvikler, Kongsberg Defense
  • 1996 — 1997 Organisasjonsutvikling/HRM, Andersen Consulting
  • 1994 — 1995 Kommunikasjonsanalyse og strategiutvikling, Statens informasjonstjeneste

Utdanning

  • 2013 — 2016 Yogaprosess
  • 2004 — 2005 Handelshøyskolen BI
  • 1990 — 1994 University of Strathclyde