Barry Flack: — Slutt å snakk om fremtidens arbeidsliv. Det er her nå

- Vi små slutte å snakke om «arbeidslivet i fremtiden», sier Barry Flack, en av verdens mest innflytelsesrike personer innen HR-teknologi. - Vi må slutte å snakke om fremtiden. Fremtiden er her nå.

«Fremtiden er her allerede, den er bare ikke jevnt fordelt», skal futuristen William Gibson ha sagt. Barry Flack kan underskrive på det. Han mener HR ofte misforstår, for ikke å si misbruker, teknologien.

— En haug store leverandører lager alle slags varianter av digitale systemer for resultatoppfølging eller andre måter å gjøre gamle ting med teknologi. Det eneste de da gjør er å sementere en organisasjonsstruktur og en måte å gjøre tingene på som har levd i 150 år. De legger lag på lag av teknloogi på prosesser som er utdatert søppel.

Han mener at det ikke handler om å gjøre gamle ting raskere, det handler om radikale omlegginger av hele måten vi tenker «organisasjoner» på.

— De siste 150 årene har hierarkier, arbeidsdeling, følelse av tilhørighet, sysselsetting, tilfredsstilt våre sterke behov for struktur i våre liv, sier han. — Men det viktigste som skjer er ikke at vi gjør det vi alltid har gjort på samme måte, bare raskere. Det handler om en total omlegging av forretningsmodellen.

— For andre gang i historien står vi ved en skillevei. Forrige gang satt vi fredelig i landsbyene våre og lagde lokale produkter for det lokale markedet. Så kom det en kar ved navn Frederic Taylor forbi. Han flyttet folkene ut av åkeren og inn i fabrikken, han skilte mellom de som bruker kroppen og de som bruker hodet. Så kom teknologi og gjorde mer og mer av det manuelle arbeidet. Siden 70-80-årene har vi vært på en reise hvor datateknologi kan gi oss produkter og tjenester som er massivt komplekse, ting vi ikke kunne lage eller gjøre tidligere.

Og nå har denne reisen ført oss til en ny skillevei.

— Utfordringen for oss alle er ikke å bruke teknologien til å gjøre gamle ting raskere, det er hvordan vi skal reagere på de totale omlegginger av forretningsmodeller vi ser. Det handler om virksomheter som bare har en liten kjerne av ansatte. De har ingen jobber å ansette folk i, de har bare en serie oppgaver. For hver oppgave henter de en frilanser som kan utføre den raskest, best og billigst, og når oppgaven er gjort sier de farvel til ham eller henne.

Barry Flack er bekymret for HRs rolle i dette.

— Jeg ser mye bekymring i HR-verdenen. Og jeg ser også den typiske HR-personaen som en som er glad i å piske seg selv. De har vært vant til å samle inn data. Oppgaver ingen mennesker noen gang har likt å utføre. Nå automatiseres det, eller flyttes ut i organisasjonen slik at den enkelte selv blir ansvarlig. Det er på linje med kassabetjeningen som blir overflødig fordi du plutselig står der og gjør jobben for dem ved å skanne og betale varene i selvbetjeningskasser.

Dette og mere til skal Barry Flack snakke om på HR Tech. Og han kommer ikke til å være mild mot HR.

— Jeg skal prate om konstruksjoner fra den gamle verden og argumentere for hvorfor de ikke passer inn i vår vidunderlige nye verden, avslutter han. — Det handler ikke om hvordan HR blir overflødig, men hvordan de skal tilpasse seg slik at deres arbeidsdag blir mer tilfredsstillende.

Artikkelen er skrevet av Paal Leveraas, coach, skribent og foredragsholder og utgiver av ukebrevet Tirsdag morgen.